RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA VELIKO ŠPIČKO

"Vrh gore je bel kažipot očem

in jasen dan žari od vsepovsod

in sreča je, da je pred mano pot,

in to da vem, da slast je v tem, da grem... " je v pesmi Vzpon zapisal Janez Menart.

Kot bi bili tile verzi namenjeni nam, ki smo se zadnji dan v januarju vzpenjali na Špičko! Pesnik je bil gotovo mlajši, ko jih je pisal. Za vse pa velja, da cilj ni najbolj pomemben. Sreča je, da lahko gremo.

Zapeljali smo se do Begunj pri Cerknici. To je večje obcestno naselje ob  robu planote Menišije. Spada v občino Cerknica. 

Na parkirišču smo se opremili z derezami in krenili v zimsko pokrajino. Pot se je vila skozi zasneženi gozd, med vejami je kot na razglednici bdelo nad nami modro nebo.

Po izdatni strmini smo se ustavili pri Camerovniku. Visok križ je najbrž spomin na težak dogodek.

Nadaljevali smo levo po poti, ki se najprej rahlo spusti, potem pa se vzpne in nas pripelje na z gozdom poraščen greben, kjer se z leve pridruži še druga pot iz Begunj. Kmalu smo dosegli vrh.

Velika Špička je razgledna točka. Je pa res "špička", saj se je 40 pohodnikov kar drenjalo na njej, ko je Ferdo hotel "gasilsko".

 

Majda, Sonja in dve Tatjani so nadgradile zimsko pravljico tega pohoda. Z dobrotami vseh vrst. Že zjutraj smo se podprli, tako da ni bilo bojazni, da kdo ne bi zmogel današnjih naporov.

Hvala, drage punce! Vsem želimo še veliko nasmejanih pohodov! 

 

Navzdol je šlo hitreje. Pri avtobusu smo spet praznili vabljive škatle  in  nazdravljali. Vedno si mislim, da se nam obeta še veliko pohodov, če nazdravljanje res kaj velja...

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 11 Februar 2023 11:25

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 38921929