RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHODNA POT CVETJE V JESENI

Pred petimi leti, ob 100-letnici izdaje knjige Cvetje v jeseni, je nastala istoimenska pohodna pot iz Poljan na Blegoš. Odlomki iz Tavčarjeve povesti lepšajo korake prek travnikov, šumečih gozdov, mimo raztresenih kmetij in zaselkov pod Blegošem. Markacije imajo obliko cvetlice, imenovane Kristusova srajčka, ki je omenjena v knjigi.

Torej, del teh lepot smo si 6.sept. privoščili žirovniški pohodniki.

Ne samo pisatelj Ivan Tavčar pa slavna družina Šubicev, tudi naš pohodnik Franci je bil doma v tem koncu Slovenije. Z veseljem nas je popeljal v svoje spomine.

Tokrat vožnja ni bila dolga. Kmalu po ovinku v Poljanah smo parkirali v Volčah. Pešpot se je kaj hitro začenjala vzpenjati proti Malenskemu vrhu, ki mu domačini pravijo Gora. V starih urbarjih pa je bil zapisan kot Malinski vrh ( po malinah). 

Na čudoviti jasi stoji ena izmed treh podružničnih cerkva v Poljanah, cerkev Marijinega vnebovzetja. Prijazni g. župnik nam jo je razkazal. Vrhunski umetniki so ustvarjali njene oltarje, glavni, iz l. 1717, je tretji največji "zlati" oltar na Gorenjskem. 

Po cesti smo prišli v Dolenjo Žetino. Cesto omenjam zato, ker je ta pohod pester, kar se tiče terena: od kolovozov, travnikov, makadamskih poti do asfalta.

Kmalu smo dosegli Gorenjo Žetino.V Tavčarjevi povesti je ta kraj njemu tako ljubo Jelovo brdo. Franci nam je pokazal, kje so l. 1973 snemali filmsko zgodbo.

Danes pa kmetija Andrejon vabi pohodnike, da si pri njih potešijo lakoto. Vse je teknilo, tako jedi "na žlico" kot štruklji.

Franci in Boris sta bila slavljenca. Všeč so mi Tavčarjeve besede "cvetje v jeseni" . Bom tokrat voščila po njegovo:

Da bi jesen naših fantov še dolgo trajala in cvetela!

Franci, tebi še posebej hvala za vodenje in vse dobrote.

Besedilo: Helena Madon

 

 

 

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Petek, 16 September 2022 21:20

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2023 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 36006082