RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA ŠTRIGOVO KROŽNO POT

 

Tole izjavo sem zadnjič  prebrala v Delu:

"Druga beseda  za starost bi lahko bila sreča... Kajti vse življenje moraš imeti srečo, da se lahko postaraš." Res optimističen pogled na starost, a ne? Dobro bi bilo včasih pomisliti na te besede, posebej takrat, ko nas ķaj boli...

Prebrane besede so me takoj spomnile na dobro voljo, ki spremlja sleherni pohod. Kot bi se vsi zavedali vrednosti podarjenih uric!  

Optimizma našim pohodnikom pravzaprav nikoli ne manjka. O tem pišem zato, ker smo tokrat hodili v hudi vročini, pa nihče ni jamral.

Naš pohodnik Franjo je bil 16. avgusta naš gostitelj in vodnik. Saj smo šli v njegove kraje.

Zapeljali smo se proti Štajerski in dlje. Skozi Ptuj, Ormož, Ljutomer. Po dveurni vožnji se je prikazal mejni prehod Gibina. Tam so se uslužbenke naši skupini posvetile bolj, kot bi želeli. Postajalo je namreč vroče. Končno smo se le pripeljali do Štrigove, kjer nas je čakal Franjo.

A naše krožne poti se še nismo lotili. Saj nam je Franjo pripravil sladko dobrodošlico in poskrbel tudi za suha grla. Šele, ko smo se podprli, se je naš pohod začel. Razgledno pot, ki je speljana med griči in vinogradi, Franjo natančno pozna.

Res, dragi prijatelj, ničesar nisi prepustil naključju. Najlepša hvala za vse!

Štrigova, naselje na Hrvaškem, je središče istoimenske občine, ki je sestavni del Medžimurske županije. Znana je kot domnevna lokacija rimskega mesta Stridon, v katerem se je rodil cerkveni učitelj sveti Hieronim.

Povzpeli smo se tudi na razgledni stolp Štrigova, ki stoji na hribu Mađerkin breg.

To je dobrih 20 km od stolpa Vinarium, predstavlja njegovo konkurenco, saj ponuja razgled v kar pet držav: Hrvaško, Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Slovaško.

Sonce je neusmiljeno pripekalo, zato je bil vsak postanek dobrodošel. Boris se je dogovoril z lastnikom vinske kleti Kojter pri Sv. Urbanu, kjer so nam postregli z izvrstnim belim vinom. Pa še praznovale smo: Darja, Marija in jaz. Torej nam nič ni  manjkalo. 

Mislim, da je želja po dobrem zdravju skupna vsem. Naj se še dolgo izpolnjuje! Darja in Marija, hvala! Vse najboljše!

Helena Madon

 

 

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 27 Avgust 2022 12:49

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2022 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 28231044