RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA SMREKOVEC

"Iz src rasto v srca mostovi...."

Te besede je pred mnogimi leti zapisal mladi pesnik Kajuh. Zakaj z njimi začenjam današnje pisanje? Ker smo tokrat šli v pesnikove kraje in ker mi je verz všeč. Saj mostove med srci gradimo tudi mi, ki se družimo na stara leta...

3. avgust, noč pri nas. Saj je več kot dobrodošel, tale dež, ampak naj ne pada ravno danes, ko gremo na pohod! Take misli so obema kratile spanec. Ko sem zjutraj v avtobusu rekla, da imam s seboj sončna očala, je to zvenelo kot čista neumnost. Saj so po večurnem deževju nad nami še vedno viseli težki oblaki.

Zapeljali smo se proti Šoštanju. Na izhodišču poti nas je pričakala mlada in prijazna vodnica Romana.

V Belih Vodah smo zastavili pot na Smrekovec, 1577m visok hrib v Kamniško Savinjskih Alpah. Gre za enega od vrhov  v 15 km dolgem Smrekovškem pogorju, ki je vulkanskega nastanka. Tu so še Veliki Travnik, Komen in Krnes. Na pogorju rastejo številne rastline, evidentiranih je 358 vrst. Tukaj vztrajajo tudi ogrožene živalske vrste, npr. divji petelini. Območje spada pod evropsko omrežje ekološko zaščitenih predelov Natura 2000.

Skozi gozd speljana pot se je nekajkrat dodobra povzpela, saj nas je čakalo dobrih 800 višinskih m. Po dobrih dveh urah smo se zbrali ob kamniti piramidi na vrhu Smrekovca. V bližini je razgledna točka. Posedli smo in opazovali Velenjsko jezero pod nami. Kot da bi nas sonce hotelo nagraditi za prestani napor! Sončna očala niso bila odveč.

Mato je v naši družbi praznoval rojstni dan!  To pomeni, da grla niso bila suha, da je pesem lepo zvenela in da smo se dobro imeli.

Dragi  Matevž, bodi zdrav še mnogo let! Nazaj grede smo se ustavili v Domu, ki stoji na ob robu planine Roma na južnem pobočju Smrekovca. Padavine, ki jih je prinesel črn oblak, smo gledali skozi okno. A pot navzdol je postala spolzka.   Nežka je imela smolo. Naj noga čimprej okreva!

Sladke in slane dobrote pred avtobusom so še kako teknile. Zahvala velja ne samo Matevžu , ampak tudi Miji! Hvala za vse!

Prva avgustovska tura je bila pestra. V vseh pogledih.

Besedilo: Helena Madon

 

 

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Petek, 12 Avgust 2022 21:55

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2022 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 28230594