RSS novice in obvestila DU Žirovnica

PLANINSKI DOM UŠTE-ŽERENK

Ko sem v noči na prvi julijski torek poslušala šumenje dežnih kapelj in grmenje v daljavi, me je skrbelo, kako bo zjutraj. Pa ja ne bomo v nevihti začenjali naše poti...

A skrbi "vnaprej" ali pa skrbi nasploh so odveč. Ker na mnogo stvari tako ne moreš vplivati. Na to dejstvo vedno znova pozabljam.

No, 5. julija so se vremena zjasnila. Kot da prinašamo sonce v Moravče.

Naš cilj ima zapleteno ime. Ta planinski dom povezuje dve domačiji: Ušte in Žerenk. Nahaja se na hribu med Moravčami in reko Savo na nadmorski višini 658m.

Naredili smo krožno pot, gor smo šli čez Pivkelj, nazaj pa mimo cerkve sv Florjana. Začetno in končno točko ture je predstavljalo geometrično središče Slovenije, skrajšano GEOSS, pri Vačah v Občini Litija. Dan pred pohodom je minilo okroglih 40 let, odkar so zasnovali ta domoljubni slovenski projekt. Na pomniku so bili že takrat vklesani verzi današnje himne. Vse je lepo urejeno, se vidi, da imajo občani radi Slovenijo.

Pot do doma ni naporna, kakšni dve uri smo potrebovali, da  smo prišli do razgleda, ki ga je Boris obljubljal v vabilu. Vidljivost  doline je bila po deževni noči temeljita,  le za vrhove v daljavi smo si pomagali z zemljevidom.

Ušte - Žerenk je razmeroma "mlad" planinski dom, od l.2013. Kljub torku, ko je uradno zaprt, smo bili postreženi. Boris je najavil skupino, takega obiska pa v današnjih razmerah ne gre zanemariti.

Drugi polkrog naše poti je bil malo krajši.

Ta pohod nam je dopustil, da smo lahko še popoldne kaj postorili doma. Ali pa samo počivali, saj ni pomembno...

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj, Boris Madon

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 16 Julij 2022 13:13

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2022 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 28230836