RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA VELI BADIN UŠESA ISTRE

Spodmoli Veli Badin je drugo poimenovanje za našo turo, izpeljano 29.marca. "Spodmol" bi lahko primerjali s prostorom pod velikansko previsno steno v skalovju.Iz dveh vzrokov pa so si domačini zamislili "ušesa". Pod spodmoli se je namreč včasih slišalo vse, kar so se pogovarjali spodaj v dolini. Torej ime izvira iz zvočnega učinka. Če pa premoreš kanček domišljije, se ti zazdi, da oblika spodmolov spominja na slonja ušesa. Danes seveda ni možno prisluhniti govorici bližnjih vasi, saj vse preglasi hrup cestnega prometa. Slonja ušesa pa smo videli.

 

Dobri dve uri vožnje smo potrebovali do tokratnega izhodišča. To je bilo obrobje vasi Smokvica, ki leži na spodnjem pobočju Krasa (na 270m nadmorske višine). Po prijazni, ne preveč strmi, poti smo prišli do cerkvice sv. Kvirika in nadaljevali v smeri bunkerja. Čez  pobočja nas je rahel spust pripeljal na prepadno razgledišče Orlovo gnezdo.Do mogočnih spodmolov Velega Badina ni bilo več daleč. Tukaj človek res ostrmi, česa vsega je narava zmožna. Spodmoli so dolgi približno 2 km, visoki 30 metrov, v stene pa se zajedajo tudi do 17m globoko. V previsih gnezdijo redke vrste ptic, od sove uharice do planinskega orla. Da jih ne bi ogrožali, si lahko od blizu ogledamo le prvo previsno steno.Vračali smo se po drugi poti, skozi naravni kamniti most v Sočergo, kjer nas je čakal avtobus.

Spet smo videli nekaj novega, uživali v razgledih, poleg tega pa nas je ves čas spremljala "odprta kuhna«.

Zanimiv pohod so namreč z raznovrstnimi  dobrotami obogatili slavljenci, ki jih je bilo tokrat več: Irena D.,Ivanka, Mica in Mija M. so praznovale rojstne dneve z nami. Zdravka in Ferdo pa  sta se pred kratkim razveselila  novega vnučka. Veselje sta delila tudi z nami.Vsem najprej - hvala - za razvajanje.

Iskrene čestitke ob osebnih praznikih!  Najbolj si želimo, da bi naše druženje še dolgo trajalo!

Fantiču pa naj voščim: Dobrodošel na tem svetu! Čestitamo babici in dedku!

 

Tokrat je bil spet z nami naš predsednik Zdravko. Med vožnjo proti domu je poročal  o dogajanjih v društvu. Hvala za to in tudi za prijazne besede.

Čeprav  upokojenci spadamo med neaktivne državljane, si kakšen dan kar dobro "napolnimo", a ne?

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj, Boris Madon

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Petek, 8 April 2022 19:25

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2022 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 25986613