RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA MENINO PLANINO

Če načrtovana tura pade v vodo zaradi  vremenske napovedi, v meni vedno ostane nekaj dvoma. Je imel Boris prav, da je odpovedal? Ali bo drugič še slabše?

Tokrat nam je bila drugič usoda res naklonjena. Hvaležna sem za ta dan.

Odpravili smo se ob 6. uri, kajti Menina planina je kar zalogaj. Ker je zelo raztegnjena, saj je v smeri vzhod - zahod dolga preko 20 km. Predstavlja del Kamniško - Savinjskih Alp. Naš cilj je bil njen najvišji vrh Vivodnik, 1508 m.Zapeljali smo se skozi Tuhinjsko dolino do vasice Okrog pri Motniku in tam začeli naš pohod. Vrstili so se kolovozi, ceste, gozdne poti. Številne ograje so omejevale pašnike. Smo se kar natelovadili. Dobro uro smo potrebovali do zavetišča na planini

Biba in kapelice sv. Antona, zavetnika živinoreje. Postanek, prigrizek, za nekatere kava, kislo mleko, vse je bilo dobrodošlo.

Pri nadaljevanju poti proti Menini planini smo nekajkrat prečkali cesto in zapustili občino Kamnik. Planino krasijo številne kraške posebnosti, vrtače, jezerca, jame, bogata flora. Dom na Menini planini, postavljen na prostorni ravnini, se spogleduje z lepo kapelico, ki so jih včasih postavljali, da bi poskrbele za dobro pašo.

Kar takoj smo se po markirani poti povzpeli do Vivodnika. Razgledni stolp se je rahlo majal, a je zdržal. Pod njim so nama pohodniki zapeli, saj oba praznujeva v avgustu. Kaj bi si človek lahko še želel? Da bi se taki trenutki kdaj ponovili, samo to!

 

Na Menini planini smo uživali v lepoti narave in dobri hrani.

Pot navzdol se mi je zdela daljša, najbrž zaradi utrujenosti in bolečega hrbta. A to so manj pomembne reči. Šteje le spomin na prelep dan.

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj, Boris Madon

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 4 September 2021 09:11

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2021 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 22072811