RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA JETERBENK

20. julija se nas je zbralo 30 pohodnikov z namenom, da se povzpnemo na Jeterbenk. Kar lepo število za poletje, čas dopustov, počitnic, varstva itd.

Presenetilo me je ime hriba, saj sem ga slišala prvič. Spet priložnost, da si malo razširim "obzorje". Jeterbenk je ime stare plemiške rodbine, ki je v krajih nad Medvodami gospodarila v daljni preteklosti. Viri pripovedujejo o treh grajskih stavbah, vse so bile v 15.st. že v ruševinah.


Okrog Jeterbenka se prepleta kar nekaj legend. Naj omenim  samo krvoločnega zmaja, ki so ga kajžarji premagali v Žlebeh. Tam je danes cerkev sv. Marjete, pred njo pa "zmajeva miza". Jeterbenški vitezi so v ljudskem spominu zapisani kot kruti roparji. A zgolj ugibamo lahko, kakšne zgodbe so se odvijale v teh lepih krajih pred davnimi časi.

Na vrhu Jeterbenka se dviga velik križ, pod njim smo si privoščili malico in se posladkali s piškoti, ki jih je delila babica Danica. Novorojeni vnučki želimo vse dobro!

Povzpeli  smo se še k Jakobovi cerkvi na bližnjem hribu. Razgledi so bili res lepi. 

Ustavili smo se nedaleč od cerkve sv. Katarine. Tale julijska tura je bila sploh obdana s svetimi hišami. A v nobeno nismo vstopili.Obara in žganci v domači gostilni so teknili. Ob zvokih harmonike dobre volje ni manjkalo.  Enajstletni fantič nam je prav lepo zaigral nekaj narodnih.  V gostišču je bil ob tem času tudi znani gornik Viki Grošelj. Zdelo se je, da je Gorenjcev vesel, saj nas je pohvalil, ker smo izpod Karavank  prišli na hribček na robu Ljubljane.

Upam, da se bomo avgusta spet videli.

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj, Boris Madon

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Četrtek, 29 Julij 2021 18:41

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2021 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 22072981