RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD - JULIJANA TRAIL

Gorenjci ne bi bili Gorenjci, če ne bi temeljito izkoriščali možnosti brezplačnega prevoza... Hecam se, saj smo vlak uporabili že kdaj prej, a v torek, 21. julija, je bilo pohodnikov kar 42, kar naju je še posebej veselilo.

 Ko sva pred nedavnim šla na vodeno 8. etapo, je Boris srečal prijatelja J. Dakskoblerja. Beseda je dala besedo in kmalu je bilo dogovorjeno, da bomo     9. etapo prehodili vsi pohodniki pod Joškovim vodstvom.

 


Etapa nas popelje skozi čarobne gorske vasi visoko nad Baško grapo. Zapeljali smo se do Podbrda in se skozi Trtnik povzpeli po planinski poti na Kalarsko brdo (998 m/nv). To je bila najvišja točka etape. Skupaj smo premagali dobrih 1000m višinske razlike in prehodili 20 km v manj kot sedmih urah.

 Še dobro, da je bila med nami slavljenka, ki je poskrbela, da smo se dobro okrepčali. Draga Magda, hvala ti in vse najboljše ti želimo! Da bi še dolgo tako premagovala strmine!

 Na drugi strani  Kalarskega brda nas je pot vodila skozi Kal, Stržišče, Znojile, Obloke, Zarakovec...Vodnik nam je med pohodom natresel številne zanimivosti. O lepih, obenem pa krutih krajih, kjer je bila v preteklosti bitka za preživetje človekov edini cilj. Zdaj pa mnoge hiše samevajo...

 

V jutranjem hladu je bilo pešačenje prijetno, kasneje nas je primorska vročina malo dotolkla. A smo se uspešno upirali soncu, dosegli reko Bačo, Koritnico in z užitkom posedli k pogrnjenim mizam v kampu Šorli, kjer nas je čakal bograč in še kaj.

 Grahovega nam je ostalo le še slabe pol ure hoda. Čakanje na vlak je bilo zabavno. Malo smeha, prijazna mlada prometnice  in kakšen hec. To je dovolj, da se imamo lepo.

Besedilo:  Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj, Zdravko Malnar

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Četrtek, 23 Julij 2020 19:51

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2021 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 18537151