RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA PLANINSKI DOM PRI GOSPODIČNI

 

Tokrat smo se namenili v svet Trdinovih bajk, na gorjanske travnike in kočo pri Gospodični.


Kar predstavljam si ga, bradatega moža, ki je pred davnimi leti hodil po Gorjancih in poslušal zgodbe hudomušnih Dolenjcev. Janez Trdina je imel rad slovensko besedo. V svoje delo Bajke in povesti o Gorjancih je vpletel ljubezen do slovenstva, kar je bilo v njegovem času pogumno.

Prehitevam se. Saj moram še zapisati, da mi nočni dež pred turo ni dal spati. A vedno bolj spoznavam, da je včasih treba tvegati. Pa ne preveč komplicirati. 


Šli smo, opremljeni za vsakršne vremenske razmere. Pa nam je dež prizanesel. Naše izhodišče je bila vas Gabrje blizu Otočca. Pot na Gospodično je lepo označena, razgibana in ne predolga.


Zakaj pravzaprav ime Gospodična? Gre za eno od zgodb v Trdinovi knjigi. V osrčju Gorjancev izvira studenčnica, ki ima pomlajevalno moč. Dokaz za to je gospodarica Mehovskega gradu, ki ji je ta voda vrnila zdravje in mladost. Studenček se v spomin na dogodek imenuje Gospodična. Pesem vabi takole:

»Pridi, pridi, duša draga, da srce si poživiš, da v pogledih tja v daljavo si življenje pomladiš…« 


Pomladili se nismo, smo se pa dobro imeli. Mija in Marko sta poskrbela, da je bil golaž pri Gospodični še dodatno začinjen. Hvala za vse dobrote!

Čestitke za praznike in še na mnoga leta želimo od srca!

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Boris Madon

 

 

 

 

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 1 Junij 2024 10:52

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 41546006