RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA KUP

Po prvomajskih praznikih je Boris presodil, da je vremenska napoved za nianso boljša od zadnjič, ko je bila tura po sili razmer odpovedana. Tako smo 7.maja vseeno šli na pohod, pripravljeni na morebitno poslabšanje.

Koliko besed porabim okoli vremena!  A res je v naravi lepše, če nas greje sonce, pa še več vidimo.

No, kar dobro se je izteklo. Tokrat smo se z vlakom zapeljali do Podbrda. Hvala gospe Dorici Dakskobler, ki nam je za dobrodošlico skuhala kavo in čaj. Prileglo se je.

Kup je 1046 visok vrh, ki se nahaja med Petrovim Brdom in Podbrdom. Z vrha, kjer je križ in nekaj oddajnikov, se odpira razgled na Hoč ( predvrh Porezna) ter vzhodni del Spodnjih Bohinjskih gora.


Vodnik, g. Jožko Dakskobler,  nas je popeljal po krožni poti, ki je lepo speljana. O tem, da so se tukaj vrsto let zadrževali italijanski vojaki, pričajo številni zidovi, ki kljubujejo času. Vodnik nam je povedal  marsikakšno zanimivost. 


Vrh smo dosegli v suhem. Kaplje, ki so se potem pojavile, niso bile moteče.

Domačini se merijo v "skokih na Kup",  je pripovedoval g. Dakskobler. Naš enkratni skok na ta vrh  nam je bil prav všeč. Pa še vodnik je na FC pohvalil dobro pripravljeno žirovniško skupino. 

 

Če pogledam v zapiske za prve mesece leta 2024, vidim, da smo bili kar dejavni v nabiranju spominov...

Tamar, Goška ravan, Po poti kulturne dediščine, Dobrač, Hom (Dragov dom iz vasi Griže v Občini Žalec), na Valvasor po nagelj, Gomila-Quota Papa, Pot med vinogradi in slapovi, Rudnica,1.maj Zelenica, Kup, Pristava – Srečanje pohodnikov Gorenjske… ...

Torej smo še "kerlci"! Naj še malo traja!

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Boris Madon, Ferdo Kikelj

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Petek, 17 Maj 2024 22:41

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 41543188