RSS novice in obvestila DU Žirovnica

VABILO NA IZLET

Društvo upokojencev Žirovnica – Sekcija izleti,

s turistično agencijo Turizem Toni

vabi na 4 - dnevni izlet v

Zlatibor, Sirogojno in vožnjo s »čirotom« – »Šarganska osmica«

od 30.9. do 3.10.2024

1. dan: ponedeljek, 30. septembra 2024: Slovenija – Zlatibor.

Odhod v nočnih urah z dogovorjenega mesta in vožnja po avtocesti mimo Zagreba do hrvaško-srbske meje ter mimo Beograda proti jugu države, do Zlatibora. Malo daljši postanek bomo imeli v Užicah, ogledali si bomo staro hidroelektrarno na reki Đetinji, katerega temeljni kamen je položil kralj Aleksandar Obrenović leta 1899, "Siemensove" stroje, plačane v zlatu, pa so dostavili z daljnega cesarskega Dunaja. Obratovati je začela na Ilindan leta 1900. Nad Užicem že stoletja bdi srednjeveška kamnita trdnjava, zgrajena na pečini nad reko Đetinjo. Prvi zanesljivi zgodovinski zapisi o starem mestu, kot danes Užičani imenujejo trdnjavo, so iz 14. stoletja. Če bomo imeli dovolj moči, se bomo sprehodili po obzidju. Z vožnjo bomo nadaljevali do hotela, se nastanili, večerja, nočitev.

2. dan: torek, 1. oktobra 2024: Zlatibor.

Zajtrk, po zajtrku se bomo zapeljali do vasi Sirogojno, kjer je muzej na prostem “Staro selo”. Stare lesene stavbe z arhitekturo in notranjo opremo prikazujejo način gospodarjenja in življenja prebivalcev na planoti Zlatibor. Nato si bomo ogledali »Stopića pečino«, ki jo sestavlja pet povezanih podzemnih dvoran (svetla dvorana, temna dvorana, velika dvorana s kadmi, kanal s kadmi in rečni kanal). Lehnjakove kadi so res posebnost in predstavljajo zaščitni znak pečine, nastale pa so z nalaganjem apnenca. Z vožnjo bomo nadaljevali do pršutarne Zarič in si ogledali njihovo proizvodnjo. Seveda tudi degustirali pršut in kajmak. Sledila bo vožnja v center Zlatibora, ki velja za eno najbolj znanih in priljubljenih letovišč v Srbiji. Sprehodili se bomo po mestu, obiskali tržnico, odpeljali z najdaljšo gondolo na planino Tornik (40 min), se sprehodili do spomenika na Šumatnom hribu ….pozno popoldne se bomo vrnili v hotel, večerja, spanje.

3. dan: sreda, 2. oktobra 2024: Zlatibor – Mokra Gora – Bajina Bašta – Zlatibor.

Zajtrk, po zajtrku se bomo odpravili proti Mokri Gori. Najprvo bomo obiskali Drvengrad - filmsko »etno« mesto slavnega režiserja Emirja Kusturice. Sledila bo nepozabna vožnja po eni najatraktivnejših muzejskih železnic v Evropi, zgrajeni še v času Avstro-ogrske monarhije, »Šarganski osmici«. »Čiro« nas bo popeljal na čarobno dogodivščino skozi 22 tunelov in preko 5 mostov, v skupni razdalji 15 km. Zapeljali se bomo še do turističnega kompleksa „Bele vode“, kjer je izvir zdravilne vode in muzej železnice na prostem. Naš naslednji cilj bo Bajina Bašta. Vzeli si bomo tudi čas za dobro kosilo. Ogledali si bomo proizvodnjo BB Klekovače in jo tudi degustirali. Zapeljali se bomo še do jezera Peručac in si pogledali veličino hidroelektrarne na Drini. Ustavili se bomo tudi pri najkrajši reki na svetu (v Evropi pa zagotovo), reka Vrelo. S svojo dolžino samo 365 m od izvira do ustja v reko Drino, jo domačinih pogovorno imenujejo tudi reka ˝Godina˝ (reka Leto). Popoldne se bomo vračali nazaj proti hotelu, ustavili pa se bomo še na Kadinjaći in si ogledali spominsko obeležje, kjer je na začetku 2. svetovne vojne potekala bitka, ki je bila bolj podobna žrtvovanju kot pa boju za obrambo. V bitki je padel celoten Užiški delavski bataljon in še nekaj drugih partizanskih odredov. Ta spomenik borcem Kadinjaće je odkril Tito leta 1979. Večerja, spanje.

4. dan: četrtek, 3. oktobra 2024: Zlatibor – Ljig – Slovenija

Zajtrk, po zajtrku odhod iz hotela, vožnja proti Čačku, kjer bomo obiskali destilarno žganih pijač. Predstavili nam bodo svoje proizvode in seveda jih bomo tudi poizkusili. Lahko jih bomo kupili za domov, če jih ne popijemo na poti ha, ha… Z vožnjo bomo nadaljevali proti Beogradu, ustavili pa se bomo na farmi "Marin Gaj", kjer si bomo ogledali s čim vse se ukvarjajo. Seveda nam bodo pripravili bogato kosilo. Popoldne se bomo odpravili proti domu kamor bomo prispeli v nočnih urah

Cena: 385 EUR/os (min 45 oseb), 405 EUR/os (min 35 oseb).

Odhod: 30. septembra 2024 / 4 dni.

Cena vključuje:

- vožnjo s turističnim avtobusom, zunanje oglede,

- obisk pršutarne, degustacija, pršuta, kajmaka …,

- ogled Stopiča jame, obisk etno sela Sirigojno,

- 3 x večerja, spanje, zajtrk v hotelu 4*, - vožnja z »čirotom«,

- obisk destilarne in degustacija klekovače,

- kosilo tretji in zadnji dan,

- obisk žganjekuhe in degustacija,

- osnovno nezgodno zavarovanje,

- vodenje, stroške organizacije, turistično pristojbino, priprave in DDV.

Doplačila:

- enoposteljna soba (75 €),

- zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco za tujino,

- zavarovanje rizika odpovedi (22 €),

 ogledi in storitve po želji, ki niso vključeni v program.

Opombe: program je možno prilagoditi po želji skupine. Pridržujemo si pravico, do zvišanja cene pri manjšem številu prijavljenih. Pred odhodom na »potepanje« ne pozabite preveriti veljavnost vseh potovalnih (osebna izkaznica ali potni list) in drugih dokumentov, ki jih boste potrebovali med vašim potepanjem.

Prijave zbiramo do zasedbe avtobusa (oziroma čim prej zaradi rezervacije prenočišč), najkasneje pa do 30. junija 2024.

___________________________________________________________________

 

Prosimo za popolno izpolnjeno prijavnico, da vam bomo na osnovi nje poslali račun. Izpolnjeno lahko pošljete na naš e-naslov: turizem.prah@siol.net ali na sedež agencije po pošti, TURIZEM, PREVOZI, ŠOLA VOŽNJE PRAH SEVNICA D.O.O., Naselje heroja Maroka 29, 8290 Sevnica.

PRIJAVNICO dobite v pisarni društva v času uradnih ur.

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Torek, 20 Februar 2024 15:24

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 38921691