RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD V DOLOMITE

Kdor čaka, dočaka. Nekajkrat je bilo treba turo v Dolomite odpovedati, a nazadnje smo bili za potrpežljivost nagrajeni. S sanjskim dnevom, 5. septembra, ki nam je veličastno gorovje v severni Italiji razkazoval v vsem razkošju. Kamorkoli si pogledal, se ti je ponujala prelepa razglednica. 

Na pot smo se odpravili zgodaj, saj so te gore daleč.

Redko na naših pohodih začnemo s hojo po 10. uri.  Tokrat pa je bilo tako, a višina je omogočala pravšnje pogoje. Zapeljali smo se do italijanskega mesta Corvara in krenili proti prelazu Campolongo (1875m) Tu smo začeli pešačiti mimo smučišč preko sedla Incisa. Pod njim je planinska koča La Marmotta.            

Prav nič naporno ni bilo. Srečavali smo mlade kolesarje, ki jih ni strah s koreninami prepredenih poti. Čeprav je gorsko kolesarjenje priljubljeno, sama težko sprejemam kolesa na planinskih poteh. Sploh pa se tile "športniki" na vrh zapeljejo z žičnico in potem s kolesom drvijo navzdol. Kje je tu kakšen napor?  Še upokojenci  damo več od sebe. Marsikdo mi bo oporekal, češ, kje pa je pogum. Saj ga imamo, a za kaj drugega... 

Spustili smo se v dolinico do koče, ki so jo poimenovali po sedlu Incisa .Potem pa v breg preko pašnikov do našega cilja. Na Cerzu (2100m) smo si privoščili malico, v koči nam je prijalo pivo. Navzdol je šlo hitro, naša klobasa je bila kmalu zašpičena. Na sedlu Campolongo nas je čakal avtobus.

Med dolgo "sušo", ko nikamor nismo šli, se je nabralo kar nekaj slavljencev. Jana, Helena,  Marija, Franci in midva. Ničesar ni manjkalo,  dobro smo se lahko podprli.

Med željami pa izstopa ena in edina - zdravje! Vsem ga privoščimo iz srca!

 

Hvala za ubrano pesem in prijazna voščila! 

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 16 September 2023 16:08

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 41542472