RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA DEBENJI VRH

Ko se spravljam k poročanju, me spremlja občutek zadovoljstva. Ker lahko povem, da smo si vsi pohodniki na turi, 27. februarja, razširili obzorje. Kajti še nihče ni hodil po Ostrovrharjevi poti ali obiskal Debenjega vrha. Pa nas je bilo preko 50.

A prehitevam. Že doma me je presenečalo, da ni bilo govora o običajni ogledni turi. Boris je vse urejal po telefonu in mi pravil, da pozna zanesljive vodnike, ki obvladajo te kraje.

Res sta se njegova prijatelja, Alenka in Viktor, izkazala. Prijazna, polna znanja, sta nam pripravila zanimiv dan. Hvala obema.

Podgrad pri Ljubljani je bil naša izhodiščna točka. Večina Ostrovrharjeve poti poteka po naravnem okolju Janškega hribovja, obišče ostanke dveh srednjeveških gradov in vodi skozi nekdanji kamnolom mlinskih kamnov, ki je edini te vrste pri nas.

       

Del poti predstavlja meja med Nemčijo in Italijo med 2. svet. vojno. Še so vidni ostanki obrambnih jarkov in zaklonišče.

Debenji vrh je najvišja vzpetina nad Zalogom, visoka 530m. Predstavlja vmesno točko na Ostrovrhajevi krožni poti. V dolini Besnice so nas pozdravile "kronce". Sramežljivo,  a vztrajno so se razkazovale skozi sneg.


Razgledišča  na Kamniške in Julijske Alpe, Karavanke in Posavsko hribovje so ta dan zahtevala malo domišljije, saj se sonce ni prikazalo. A na turistični kmetiji pri Lazarju, kje se Ostrovrharjeva pot konča, smo lahko opazovali sotočje Ljubljanice, Save in Kamniške Bistrice.In kaj ima pri tem Ostrovrhar, ki ga poznam samo kot nesojenega ženina Turjaške Rozamunde, sem se spraševala. Baje je davno nazaj obstajal grad Ostri vrh, ki ga omenja Valvasor v Slavi.                                                                                        
Tam naj bi Ostrovrharji imeli prvo prebivališče. Mimo tega kraja nas je vodila pot. 

Mnogo kasneje Ostrovrharje srečamo v literaturi, najbolj poznan je Prešernov. Najbrž je umetnik dobil idejo za romanco pri Valvasorju. Lahko si ga predstavljamo, junaka, "ki so boji mu igrače"...

Če greš na naš pohod, te ponavadi na vsakem koraku spremlja

gostoljubje. Tudi tura na Debenji vrh ni bila izjema.

Slavljencem se pridruži še kdo, ki se je po dolgem času spet odločil za pohod ali pa pride prvič. Vsi ponujajo vse mogoče . Dobrote so vedno izvrstne, prepričana sem, da so "iz srca."Hvala vsem! 

 

Slavljencem pa še posebej kličemo: "Vse najboljše!"

Danica in Bogdan, Francka, Meta, Monika, Milena, naj vam življenje še dolgo kaže dobro stran!

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj, Boris Madon

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 4 Marec 2023 17:39

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2023 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 34742140