RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD PO VRTOVČEVIH POTEH

Nedelja, 20. novembra 2022...

Dežne kapljice, ki so drsele po steklu ob meni, so obetale klavrno turo. Če nas čaka še primorska burja, tudi dežnik ne bo v pomoč.

Tako sem razmišljala v avtobusu, ko smo se peljali proti Vipavi.

Moji strahovi so se izkazali kot neutemeljeni. To se mi pravzaprav marsikdaj zgodi, a še vedno so moja predvidevanja po navadi temno obarvana. Trudim se sicer, da bi razmišljala bolj optimistično, a za  spremembo je najbrž že prepozno...

Vertovčeva pot nas je čakala, prijazna, gostoljubna, brez dežja in brez hujšega vetra.

Kdo je pravzaprav Matija Vrtovec? V njegovih časih ( 19.st.) so župniki kot predstavniki redkih izobražencev veljali za vsestranske osebnosti. Marsikdo je ustvaril sledi ne samo s svojim duhovnim poslanstvom, temveč tudi z znanjem. Duhovnik Matija Vrtovec je bil strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu.

Pohod smo začeli v vasi Ustje, nadaljevali skozi Dolenje in preko Planine dosegli Šmarje, kjer smo si privoščili počitek ob topli malici. Potem pa naprej ob lepotah tipičnih vipavskih vasi, mimo naravnih in kulturnih spomenikov. Skozi Vrtovče in Tevče nas je pot spet pripeljala na izhodišče, v vas Ustje. Tam so se s stojnic ponujali kakiji, domače vino, medeni izdelki in še marsikaj.

Približno pet ur nam je vzelo 18 km. Malo se pogovarjaš, ogleduješ svet okoli sebe in o utrujenosti sploh ne razmišljaš...

Ideja o Vertovčevi poti je stara 20 let. Prizadevni domačini zaslužijo pohvalo. Za vse: dobre oznake, ponudbo in prijaznost. Mi smo pri njih preživeli nedeljo na najboljši možni način. Še za izpolnitev državljanske dolžnosti je ostalo dovolj časa.

Helena Madon  

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 3 December 2022 08:58

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2023 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 36006297