RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA BELO JEZERO

30. avgusta smo šli malo pogledat k severnim sosedom. Da vidimo, kako lepe kraje imajo in se obenem zavemo, da naša ljuba Slovenija prav nič ne zaostaja.

Zapeljali smo se skozi Karavanški predor do Hermagorja.  Tam smo zapustili avtocesto in zavili proti Weissenseeju.

Belo jezero, dolgo 11,4 km in široko 900 m, je najvišje ležeče  koroško jezero, ki je ime dobilo po krednatem robu značilne bele barve. Maksimalna globina je 97m. Kljub nadmorski višini 930 m lahko površina jezera v poletnih mesecih doseže 24 stopinj Celzija, pozimi pa lahko voda popolnoma zamrzne. Torej je tukaj možno početi marsikaj, od plavanja, drsanja,  alpskega in turnega smučanja, teka na smučeh, kolesarjenja do sprehajanja po čudoviti pokrajini.

K pohodništvu pa sodi tudi kakšen vzpon, ne samo sprehajanje ob jezeru. Zato smo obiskali planšarsko kočo v Ziljskih Alpah nad Belim jezerom. Sicer bi težko rekla, da je šlo za vzpenjanje, breg je bil pa kar konkreten. Alm hinterm Brunn se je imenoval naš cilj. Planšarska idila.

Pohodi so skoraj zmeraj "oplemeniteni" s kakšnim slavljencem.

Tokrat so praznovali  Franc, Janez in Stane. Dragi fantje, držite se tako dobro še mnogo let !  Hvala vam!

Veseli smo bili svežih pohodnic, Mojce s Koroške Bele in Tatjane iz Begunj. Upam, da se bosta lepo imeli v naši druščini.

Besedilo: Helena Madon

 

 

 

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 3 September 2022 10:43

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2023 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 34741880