RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA BABO

Ko smo šli na ogledno turo - tokrat nas je bilo več - se je bilo treba kar dobro zagristi v strmino, še posebej od Doma na Čemšeniku proti  Babi. Boris se je kmalu odločil, da bo poiskal za skupino primernejšo pot. Tako je v nedeljo ponovno šel na Babo, tokrat mimo sv. Jakoba. Nisem šla zraven, ker mi dve turi v nekaj dneh čisto zadoščata. A imamo doma še nekaj hribolazcev, tako kljub Matevževi odsotnosti ni hodil sam.

V torek, 3. avg., smo se ob 6.uri odpeljali proti naselju Tupaliče, v bližini Preddvora. Pešpot proti sv. Jakobu smo začeli  v smeri Senčnice Josipine Turnograjske, ki je tukaj posedala v 19.st. Zelo sposobno dekle, pisala je knjige, skladala pesmi... A je žal mlada umrla.


Pot se je zmerno  vzpenjala in po poldrugi uri smo dosegli Planinsko kočo na Jakobu. Malo smo se oddahnili, si vzeli čas za "gasilsko" in nadaljevali pot proti Babi. Razgledna točka v bližini v vsej lepoti razkriva Hudičev boršt, ki smo ga nekoč obiskali.  Rahel vzpon, malo navzdol, tudi ravnina - vse to se je menjavalo, poleg pogovora, smeha, pogledov v nebo, ki se je temnilo. A Babo smo osvojili brez težav in tudi brez kapelj.

Spust do Doma na Čemšeniku je terjal pazljivost, sicer pa smo vajeni gledati pod noge. Z leti gre laže gor kot navzdol, vsaj meni.

 

Gospa na Čemšeniški koči je odlična kuharica, to res lahko rečem.

Vsa hrana  je bila za "prste obliznt". Potem pa še rojstnodnevnika Janez in Matevž in njune dobrote!


Obema želimo vse najboljše, trdnega zdravja in hvala za  vse!

Prva tura v avgustu je "pod streho". Novice v zvezi z virusom niso spodbudne, spomina na lep dan pa nam nihče ne more vzeti.

Besedilo:Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Sobota, 14 Avgust 2021 13:54

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2021 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 22072926