RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA DOM NA ŠMOHORJU

Pinki avtobus mi je že dolgo nazaj postal domač. Kot bi se po mesecu dni vrnila na znano pot. Veselila sem se snidenja s prijaznimi ljudmi.

Morje je za nekatere pohodnike že mimo in bil je že čas, da se spet kam povzpnemo.

6. julija se je obetal vroč dan, zato smo se proti Savinjski dolini odpeljali že ob 6.uri.

Laško je bilo tokrat naše izhodišče. Mesto, znano predvsem kot zdravilišče, ima sredi julija tradicionalno turistično prireditev Pivo in cvetje. Zdravilišče in pivovarna sta osnova mestnega razvoja.

 

A mi smo se namenili na Šmohor, 784m visoko vzpetino nad Laškim. Do doma na hribu je speljana senčna pot, več kot primerna za  vroče dni. Dve uri smo potrebovali za osvojitev cilja. Dolina Savinje pa dolina Rečice z Rečico, Lisca, Veliko Kozje, Kum, Kopitnik, Šmihel...Še bi lahko naštevala,  kaj vse se je prikazovalo v daljavi.

Seveda se nismo izneverili Borisovemu vabilu: Gremo v Laško na laško! Prileglo se je.


Posebno lep razgled ponuja planota pri cerkvi Sv. Mohorja, ki stoji v bližini doma na Šmohorju. Po malici smo se sprehodili tja. Pred cerkvijo se bohotijo tri mogočne stoletne lipe. Šmohor je sploh znan po številnih drevesih, a te lipe so  nekaj posebnega. Predstavljajo simbol Sv. Trojice in prijateljstva med ljudmi, ki se ob njih družijo.  Ker smo prijatelji, je poleg drugih "fotk" tukaj nastala tudi gasilska.

Med vožnjo proti domu so se marsikomu zaprle oči. Vročina je naredila svoje. Zdelo se nam je,da smo bili  v Žirovnici, kot bi mignil.

Morda bo tole prebral kdo, ki ni bil z nami. Zato naj dodam, da so na avtobusu vedno prosti sedeži. Torej dobrodošli vsi, ki včasih razmišljate, kako bi si popestrili dan.

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Ferdo Kikelj, Boris Madon

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Četrtek, 15 Julij 2021 17:10

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2022 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 28230425