RSS novice in obvestila DU Žirovnica

POHOD NA RATITOVEC

Za dežjem posije sonce,so rekli že včasih. Ljudska modrost je  preprosta, a nadvse uporabna. Tako ali drugače, s temi besedami se tolažimo, kadar nas kaj skrbi.


 


Narava pa je živ dokaz, da pregovor drži tudi dobesedno. Torkovo jutro, 7. julija 2020, je bilo po deževni noči jasno, umito, pravi razlog za dobro voljo. Druga stvar, ki nam je obetala zanimiv dan, pa je bil avtobus, ki je po dolgem času pobiral pohodnike po vaseh žirovniške občine. Maske, del naše vsakdanjosti, nas niso motile. Da smo le šli... 

Namenili smo se na Ratitovec, natančneje do Krekove koče, ki stoji tik pod Gladkim vrhom, na višini 1642m, na njegovem vršnem slemenu. Peljali smo se do Soriške planine. Od tu vodi na Ratitovec pot, ki je sicer daljša kot druge smeri, a pohodnika nagrajuje s prelepimi razgledi po okoliških gorah. Šli smo čez Danjarsko planino,  mimo vrha Kremant (1654m).  Le veter nam ni prizanašal s svojo močjo. A se nismo dali, grede smo se povzpeli še na najvišji vrh ratitovškega slemena, Altemaver (1678m) in na koncu osvojili Gladki vrh (1667m), tik nad  Krekovo kočo.

Obhodnica Ratitovec sicer vključuje 12 "postajališč", sedem jih je na grebenu Ratitovca, pet pa na Soriški planini, pojasnjuje Lojze Lotrič, oskrbnik Krekove koče.


 


Nam pa so dišali flancati, kulinarična posebnost, za katero neutrudno skrbi oskrbnikova žena. Mislim, da ni bilo pohodnika, ki si ne bi privoščil te dobrote.  Irena je dodala še nekaj tekočega, kar je ostalo od zadnjič. Hvala! Po želji smo lahko jedli še "na žlico". Če so okrog tebe še prijatelji, ti nič ne manjka. Napolniš se z energijo, ki ti kar lep čas bogati vsakdanjost...

Vračali smo se po krajši poti čez Po(v)den. Avtobus nas je namreč čakal v Prtovču. Tudi to je ena od prednosti avtobusnega prevoza. Krožna pot.

Lepo smo se imeli. V posebnih časih se tega bolj zavedamo.

Besedilo: Helena Madon
Fotografije: Nežka Pernuš, Boris Madon

uredil : Ferjan Janez
Datum objave : Četrtek, 16 Julij 2020 09:01

◄ nazaj arhiv vseh novic ►

na vrh strani

gostovanje spletnih strani
gCMS v2.01 - ©2007-2021 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 18537338