POHOD NA MATAJUR

V zadnjih aprilskih dneh smo bili žirovniški pohodniki kar na tesnem, s časom mislim.

1. maj, delavski praznik je letos »padel« prav na pohodniški torek. A naš pohod ne sme odpasti, je bil prepričan Boris,  srečanje v Zelenici je pa tako ali tako tradicionalno. Tako smo izlet na Matajur prestavili na predpraznični ponedeljek. Nekateri so se odločili za eno turo, precej pa nas je bilo takih, ki smo se lotili obojega; torej pohoda na Matajur in prvomajskega srečanja v Domu pri izviru Završnice na Zelenici.

Večkrat pomislim; kdo ve, koliko časa nam bo še uspevalo. Dobro, da ne vemo, kako je odmerjena naša pot.
Tik pred prazniki smo tako obiskali Primorsko. Jutro je bilo prav nespodbudno, kar se tiče vremena. Temni oblaki so se širili nad nami in težke dežne kaplje so udarjale ob steklo avtobusa. A sreča je bila na naši strani, nehalo ja padati in pripomočkov za dež sploh nismo potrebovali.

V Kobaridu sta nas pričakala Nada in Davorin, Borisova vodniška prijatelja. Onadva sta bila naša vodnika ta dan. Na Matajur smo se povzpeli z italijanske smeri, od koče Rifugio Pelizzo. Veter je pretrgal oblake, tako da smo lahko še uživali v razgledu.

Najprej smo se ustavili pri koči Beneških Slovencev, ki jo upravlja Planinska družina Benečije – »Dom na Matajure«. Nahaja se 15 min. hoje pod vrhom Matajurja. Dom sicer ni bil odprt, smo pa v  njihovem prijetnem zaprtem predprostoru, bivaku, imeli malico.  Sledil je vzpon na Monte Matajur 1641 m, ki je sicer na italijanski strani. Tudi večja kapela na vrhu je odprta za ogled in tako nudi tudi zavetišče v slabem vremenu. Obvezno fotografiranje in povratek preko Idrske planine, mimo koče Konjarska guta v vas Avsa, kjer nas je čakal avtobus.

Še zapojemo Alenki, ki nas je pogostila, in ji voščimo vse najboljše za njen praznik.
Draga Alenka, bodi zdrava, da bomo še dolgo skupaj hodili naokrog!

Datum objave : Petek, 11 Maj 2018 10:27

gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 38968995