SLAVKO AVSENIK ML. – GOST DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŽIROVNICA

Glasba je svet tonov, ki vpliva na naša čustva in vedenje. Spremlja nas skozi vse življenje, od poslušanja uspavank po rojstvu do zapetih žalostink na pogrebnih slovesnostih.  Je širok pojem, ki mu lahko pridamo različne pridevnike. Lahko je klasična, ljudska, cerkvena, narodno-zabavna, pop, otroška – in še in še bi lahko naštevali.

Glasbo lahko poslušamo, nekateri pa jo tudi ustvarjajo ali izvajajo. In mednje spada tudi  Slavko Avsenik ml., ki se je prijazno odzval na povabilo Kulturno – izobraževalne sekcije pri društvu upokojencev. Z udeleženci dogodka je podelil svoje spomine na obdobja svojega glasbenega ustvarjanja, ki so najbolj zaznamovala njegovo poklicno pot.

Rodil se je v družini, v kateri glasba, zaradi legendarnih bratov Slavka in Vilka Avsenika, ni nikoli utihnila. In svet glasbenih tonov ga je spremljal že od zgodnjega otroštva - v domači hiši, v kateri je imela pomembno vlogo  tudi njegova mama, ga. Brigita Avsenik. Bil je prvorojeni sin velikana slovenske narodno-zabavne glasbe in po očetu Slavku Avseniku dobil tudi ime. Kljub  pričakovanju vseh - pa se je na svoji poklicni poti odločil za glasbeno pot, ki je bila drugačna od očetove.

1981. leta je zaključil študij jazza in klavirja v Gradcu. Čez štiri leta pa še študij filmske glasbe. Med študijem in po njem je bil zaposlen kot skladatelj in izvajalec, kot producent in aranžer ter glasbeni urednik. Kot avtor in producent je ustvarjal na različnih področjih glasbe. Od glasbe za film, televizijo, gledališče in reklame. V njegovem glasbenem opusu je zapisana tudi glasba za televizijske oddaje. Rad pa dela tudi za otroke. Je avtor številnih otroških pesmi in uspavank. Podpisal se je tudi pod zabavno in narodno – zabavno glasbo. V pogovoru nam je razložil, kako se ustvarja filmska glasba, ki mu je od vseh zvrsti najljubša.

Slavko Avsenik ml. danes nadaljuje s svojim glasbenim ustvarjanjem v okviru podjetja Avsenik Avdiodesigen, v Zbiljah pri Medvodah. In glasbi v svojem življenju pripisuje zelo  veliko vlogo. Je njegov poklic in istočasno tudi hobi.

Med pogovorom nam je s predvajanjem posameznih posnetkov (Tea Time, Lipica, Ljubezen, Ars galerija, Superheroes, reklame za Merkator, Palomo, in  uvodne špice dnevno-informativne oddaje RTV Slovenije) spregovorila tudi njegova glasba. Za pravljični zaključek našega druženja pa smo si ogledali še posnetek Gorenjske  pravljice, v izvedbi orkestra Slovenske filharmonije.

V imenu Kulturno-izobraževalne sekcije DU Žirovnica se g. Slavku Avseniku ml. zahvaljujem, da  je na tako prijeten in sproščujoč način z nami podelil  spomine na svoje dolgoletno glasbeno ustvarjanje.

Zahvaljujem pa se tudi Tini Bučar,Lei Lužnik in Mateju Zupančiču , ki so s svojim glasbenim uvodom poželi velik aplavz, Matej pa še posebno   pohvalo ob izvedbi avtorskega dela :«Moje poti v glasbeno šolo » našega gosta, g. Slavka Avsenika ml.

Napisala: Jana Zupan

Datum objave : Petek, 28 April 2017 20:42

gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 39106679