POHOD-NAPOLEONOVA POT

Čas je neulovljiv, ne moremo ga zadržati. Tega se z leti vedno bolj zavedamo. A če nam zdravje dopušča, se lahko odločamo, kako bomo z njim ravnali.

Nič novega nisem povedala, a sem zadovoljna, ker smo se na praznični 9. maj prav odločili. Upokojenci, ki smo šli na pohod, saj nam je bil dan naklonjen in čas odlično "uporabljen".

Prijazni Edo, Borisov prijatelj, ki nas je nekoč že vodil po teh krajih, ima težave s koleni. A je pripeljal prijatelja Nevia. Tako je bilo  vodenje pristno obarvano s primorsko govorico. Všeč mi je to narečje.

Pri Kozini smo zapustili avtocesto in se zapeljali do vasi Jezero, izhodišče za pot po grebenu nad Glinščico proti Opčinam nad Trstom. Med pešačenjem smo imeli kaj opazovati, vse od slapa Supot, cerkve sv. Marije na Pečeh, Hrvatinov, do Trsta in morja. Tura je res radodarna z razgledi.

Napoleonovo pot naj bi po ljudskem izročilu leta 1797 odprle Napoleonove čete, ko so dosegle Trst.

Pravzaprav je Napoleonova pot  predstavljala tretjino našega pohoda. Arhitekt Vicentin ( 19.st.) si je namreč zamislil pot, ki bi se začela na Proseku in bi povezovala kraško planoto s Trstom. Izkazalo se je, da je projekt predrag, zato ga niso uresničili v celoti, le 3,2 km v eno smer.

No, mi smo prehodili dobrih 15 km. Ko smo prišli do Obeliska, ki predstavlja začetek Napoleonove poti, je bilo za nami že kar nekaj korakov. Spomenik je nastal v znak hvaležnosti avstrijskemu cesarju Francu Ì., ki je dal zgraditi cesto od Opčin do Trsta.

Naš pohod se je zaključil pri modernem Marijinem svetišču na Vejni. Neki škof se je med 2.svet. vojno zaobljubil Mariji, da bo zgradil na vrhu hriba cerkev njej v čast, če bo Trst ubranila pred popolnim opustošenjem.  Oblika piramide in ponavljajočih trikotnikov je res nekaj posebnega. Lahko smo si ogledali tudi zanimivo notranjost.

Prijetno utrujeni smo posedeli pred lokalom ob cerkvi. Ob kavi, pivu in vsakovrstnih dobrotah, ki sta jih pripravili slavljenki Dragica in Mija.

Dragi dekleti, ostanita živahni mladenki še mnogo let! Hvala za razvajanje!

Datum objave : Petek, 19 Maj 2023 14:17

gCMS v2.01 - ©2007-2024 G-Server d.o.o., Vse pravice pridržane - obiskov strani : 39021639